Verf

Het woord kunst kan een heleboel verschillende gedachten oproepen bij iedereen, denk maar aan beeldhouwkunst, schilderkunst, fotografie, mode, bouwkunst, enzovoorts. Op deze pagina wil ik eens iets dieper in gaan op de schilderkunst.

Je hebt vast allemaal wel eens een schilderij gezien, maar geen enkel schilderij is hetzelfde. Voor het maken van een schilderij moet je uit veel verschillende materialen kiezen, en daar vertel ik je nu iets meer over.

De verfsoorten.

Over het algemeen heb je in de schilderkunst 4 verschillende soorten verven die worden gebruikt;
-         Acrylverf.
-         Olieverf.
-         Aquarelverf.
-         Plakkaatverf (ook wel Gouache genoemd).
Een vijfde soort verf die ook wel gebruikt wordt is ei-tempera, maar die is voor een heel speciale verftechniek. 
Iedere verf heeft zijn eigen karakter en gebruiksaanwijzing, en afhankelijk van de verf kies je ook de andere materialen voor je schilderij.
Hieronder even een korte uitleg over iedere verfsoort.

Acrylverf.

Zoals de naam al verklapt is deze verf gemaakt op basis van acryl, een soort van plastic. Dit betekent dat je deze verf alleen maar kunt verdunnen en verwijderen met terpentine of een speciaal voor acrylverf ontwikkeld schoonmaakmiddel.
De acrylhars in deze verf zorgt er voor dat er een mooi laagje over de verf heen komt en dat de verf vaak ook wat dikker is.
De kleur in verf wordt gemaakt door kleine deeltjes die je pigmenten noemt; in deze verf worden die goed bij elkaar gehouden door de acrylhars waardoor de kleur door lichtval of veroudering er nog steeds goed uit ziet. Dat noem je lichtechtheid
Tegenwoordig worden er ook al acrylverven gemaakt die op waterbasis zijn; die kun je dus met water verdunnen en verwijderen. De kleuren hiervan zijn alleen niet altijd even mooi en helder als die van de echte acrylverven.
Acrylverf is te verkrijgen in tubes en potten.

Olieverf.

Ook deze naam verklapt al wat de basis is van deze verf; olie. Vaak als een olieverftube open maakt, zie je bovenop de verf een laagje olie drijven. Wat vies, zul je denken. Maar eigenlijk is dat heel handig, want de olie maakt een laagje waardoor de verf niet uit kan drogen en waardoor je de verf heel lang kunt bewaren.
Als je wel eens olie aan je handen hebt gehad, dan wee je dat dat heel vettig is. (net als boter) Dat is olieverf dus ook; waardoor het heerlijk weg strijkt op je schildersdoek.
Ook voor olieverf moet je terpentine of een speciaal olieverf schoonmaakmiddel gebruiken. Zou je namelijk water gebruiken, dan gebeurt er niets, want het water loopt zo langs de olie heen, en de olie maakt dus als het ware een heel vies laagje om je handen, je penseel, enzovoort.
De olie in deze verf houdt de pigmenten goed bij elkaar, waardoor ook deze verf een mooie kleur- en lichtechtheid heeft.
Het leuke van olieverf is dat ze het heel vroeger ook al gebruikten; Vincent van Gogh is bij voorbeeld een heel beroemde olieverfschilder.
Olieverf is te verkrijgen in tubes. Ook bestaan er een soort van wasco sticks die van olieverf zijn gemaakt; oilbars. Heel handig als je mooie lijnen wilt maken.

Aquarelverf.

Aquarelverf is alleen maar te koop in kleine verpakkingen. Dat komt omdat je bij aquarelleren heel veel water gebruikt. Ook wel logisch als je weet dat het woord aqua water betekent.
De verf zit in kleine tubetjes of napjes (kleine bakjes met opgedroogde verf erin) Je maakt bij deze verftechniek je penseel eerst goed nat en strijkt hem dan door de verf, deze verf smeer je goed uit op je papier, waardoor de verflaag nooit helemaal egaal is. Het ziet er een beetje waterig uit.
Omdat je bij deze verf zoveel water gebruikt, kunnen de pigmenten makkelijker verspreiden. In deze verf zit dan ook vaak een bindmiddel om de kleur- en lichtechtheid goed te houden.

Plakkaatverf (Gouache).

Deze laatste verf is de verf die wij op school ook gebruiken. Je kunt deze verf krijgen is tubes en potten.
Het is verf die is gemaakt op waterbasis, en je dus met water kunt verdunnen en verwijderen (erg handig voor alle moeders van de kinderen op school!)
Het feit dat je deze verf met water mengt, vertelt je dus meteen dat hij niet zo kleur- en lichtecht is als de vorig genoemde verven.

Maak je eigen verf.

Zoals ik net al vertelde heb je ook nog ei-tempera. Deze verf wordt gebruikt door mensen die iconen schilderen. Dat zijn schilderijen van Bijbelse mensen voor bijvoorbeeld in de kerk. Deze verf wordt niet zoveel gemaakt, omdat men vaakt heel specifieke kleuren wil gebruiken. Het is daarom makkelijk om deze verf zelf te maken. Hiervoor maak je dan gebruik van pigmentpoeder. (daarvan vertelde ik je net al dat dat voor de kleur zorgt) Bepaalde stenen worden bijvoorbeeld verpulverd tot poeder en dat poeder (pigmentpoeder) meng je dan met een aantal speciale en dure ingrediënten, waardoor je je eigen verf krijgt.
Dit is niet alleen een duur, maar ook een tijdrovend klusje. Doe mij maar de kant en klare verf hoor!