Ezels.


Als je besluit om te gaan schilderen op een doek of op een canvas board, dan moet deze natuurlijk ergens op staan of liggen zodat je er goed op kunt werken.
Daarvoor gebruiken veel kunstenaars een ezel.
Ook hiervan zijn er vele verschillende en dus voor ieder wat wils. atelierezel

Atelierezel: Dit zijn grote ezels van zwaar hout gemaakt. Ze zijn erg stevig en moeilijk te verplaatsen en alleen geschikt om in 1 vaste ruimte mee te schilderen. (vaak het atelier) Vandaar dus de naam atelierezel.

veldezel                                                                       

Veldezel: Dit is een driepotige ezel die je gemakkelijk in kunt klappen. Ze kunnen van hout of aluminium zijn en zijn goed te verplaatsen. Een veldezel kun je goed meenemen naar je schilderlocatie, ook wel “in `t veld” genoemd. Vandaar dus de naam. 
                                                                        veldkistezel
Veldkistezel: Deze driepotige ezel is altijd van hout. Hij bestaat uit een kistje, met daaraan drie poten die kunnen uitklappen. Dit kistje is erg handig, want je kunt er je schildersmaterialen in stoppen. Zo heb je dus je ezel en je materiaal in 1 pakketje en kun je lekker de buitenlucht in met je spullen.


tafelkistezelTafelkistezel:Ook deze ezel bestaat uit hout en zoals de naam al zegt, kun je deze op tafel gebruiken. Hij bestaat uit en kistje voor je schildersmaterialen. Wanneer je het deksel openklapt, kun je een steun omhoog schuiven, en laat je je doek rusten op het deksel en de steun. Hij heeft dus geen poten en moet op een tafel liggen.
Erg handig om mee te nemen dus. Maar niet voor in de buitenlucht, want dan zul je ook een tafel mee moeten nemen… 

                                                                              tafelezel
Tafelezel: Weer een ezel die van hout wordt gemaakt. Hij lijkt erg op een atelier ezel, alleen is deze veel kleiner. Deze ezel moet op een tafel worden gezet, waarna je je doek erop zet. Zo staat hij op een mooie hoogte. Of je moet `m op de grond zetten en er op je knieën voor gaan zitten natuurlijk…