Het versieren van het lichaam

Stukje geschiedenis:
In 1947 vonden archeologen in Siberië een bevroren lichaam van een man die zijn armen en benen vol met versieringen had. Dit lichaam moest al zo’n 2000 jaar oud zijn! Dit was een grote vonst omdat er nog nooit lichamen waren gevonden van vroeger met lichaamsversiering. Later zijn er ook op mummies uit Egypte gezichtsversieringen gevonden.


Redenen om het lichaam te versieren kunnen zijn:
* Mensen dachten dat als ze hun lichaam versierde, ze een plaats zouden krijgen in het hiernamaals
* Om door een moeilijke periode heen te komen zoals: puberteit of zwangerschap
* Ter verhoging van potentie of vruchtbaarheid
* Om ziektes af te weren
* Tegen boze geesten
* Als bewijs van bewezen moed
* Om vijanden af te schrikken
* Om het lichaam seksueel aantrekkelijk te maken
* Om emoties uit te drukken
* Als souvenir
* Om bij een bepaalde groep te horen
* Om geld te verdienen als attractie
* Om belangrijke medische informatie of identificatie bij zich te hebben

Bodypaint kwam al voor bij de oermens en later bij verschillende indianenstammen als lichaamsversiering en als stamherkenning. Ook werd het toegepast als men op oorlogspad ging.
Nu wordt deze body-art toegepast bij verschillende evenementen. De schilders gebruiken latexverf om de modellen te versieren.

Hoe:
Met behulp van penselen, sponzen, kwasten, handen en airbrush (een soort pistool die de verf op het lichaam spuit) wordt het lichaam met tijdelijke verf bedekt. Diegene die zich laat bodypainten heeft vaak geen kleding aan of alleen nog zijn/haar ondergoed.
De verf waarmee gewerkt wordt is niet schadelijk voor de huid; de huid kan blijven ademen en daardoor is het mogelijk om urenlang als kunstwerk te blijven rondlopen. De verf gaat er weer af door onder de douche te stappen.
Het leuke van bodypaint is dat het een levend kunstwerk is op 3D vlak. Je hebt dus lengte, breedte en hoogte. Door het lichaam en zijn vormen en lijnen krijgt het kunstwerk zijn uiteindelijke vorm. Het is zelfs mogelijk om kleding op het lijf te tekenen op een manier dat het net echt lijkt!

Foto_ebf1bodypa5scan0014_1