Keuzeopdrachten bij de Renaissance
Olympische spelen.
Als eerbetoon aan de planeet Venus en haar magie, kozen de Grieken haar achtjarige cyclus als uitgangspunt bij de organisatie van hun Olympische Spelen (hebben de Grieken bedacht). Tegenwoordig weten maar weinig mensen dat het feit dat de Olympische Spelen eens per 4 jaar worden gehouden hier dus mee samen hangt. Nog minder mensen weten dat het Pentagram bijna het officiële symbool was geworden. Pas op het laatste moment werd de vijfpuntige ster vervangen door een ander teken. Welk teken? Teken het en zoek de betekenis ervan op.
Phi.
Meet bij jezelf eens;
-         de afstand van je kruin tot de vloer en deel die door de afstand van je navel tot de vloer.
-         De afstand van je schouder tot je vingertoppen en deel die door de afstand van je elleboog naar je vingertoppen.
-         De afstand van je heup naar de grond en deel die door de afstand van je knie naar de grond.
Venus.
Zoek de planeet Venus eens op in een boek en teken hem na. Teken daarna een pentagram erbij en beschrijf nog eens kort wat deze twee met elkaar te maken hebben.
Verhaal van een geestelijke.
In de Renaissance veranderde het beeld van de mensen over de kerk behoorlijk. Zij geloofden minder in het hiernamaals en wilden van het leven nu genieten. Hier waren de mensen van de kerk vast niet zo blij mee. Stel je voor dat jij priester of pastoor zou zijn en je hield een dagboek bij in die tijd. Wat zou daar dan in staan?
Perspectief.
Zoals je al gehoord had gingen veel kunstenaars in de Renaissance met perspectief werken; gebruik van lijnen en kleuren, waardoor er diepte ontstond. Zoek eens in een van de kunstboeken een schilderij waarbij je deze techniek goed kunt ontdekken. Bekijk dit schilderij eens goed. Probeer dit werk eens zelf na te tekenen. Of misschien kun je zelf wel een tekening of schilderij in perspectief maken?
Internet.
Als je computertijd hebt dan is het leuk om eens een van deze sites te bezoeken. Hier kun je erg leuke opdrachten vinden voor op de computer;
http://www.iselinge.nl/scholenplein/pabolessen/renaissance/
http://www.iselinge.nl/scholenplein/pabolessen/01022bkunst/index.htm
Internet.
Als je computertijd hebt dan is het leuk om deze site eens te bezoeken.
http://mediatheek.thinkquest.nl/~klb040/kunst/stroming_bekijken.php?stroming_id=14
Hier kun je heel veel verschillende schilderijen vinden uit de tijd van de Renaissance. Kopieer het schilderij dat jij het mooiste vindt eens naar Word en beschrijf vervolgens je keuze.
Muziek.
In de tijd van de Renaissance begon men steeds meer muziek te maken. De liedjes die men maakte waren vooral volksliederen.
Kenmerkend voor de volksliederen is dat ze voor iedereen te zingen zijn. Je hebt er geen speciale techniek voor nodig. De ritmische en de melodische structuur is erg eenvoudig en de omvang van de melodie is beperkt.
Bij de volksliederen kunnen we de volgende soorten onderscheiden:
·        liefdesliederen
·        drinkliederen
·        verhalende liederen (ballades)
·        werkliederen
·        liederen bij jaarfeesten, zoals Pasen, Kerstmis en de seizoenen
·        strijdliederen
De mensen die de liederen maakten waren meestal anoniem. De liederen werden mondeling doorgegeven. Dit is voor ons wel jammer, want hierdoor vinden we vrij weinig van deze liederen in boeken terug. Pas tegen het einde van de middeleeuwen zijn ze de muziek gaan noteren.

Toch zijn er val alle soorten die hierboven genoemd zijn best een paar voorbeelden te vinden. Alleen dan uit een andere periode. Ga eens op zoek in liedjesboeken of misschien op internet (www.songteksten.com) of je bij iedere soort een liedje kunt vinden.