Het wisselen
Tegen de tijd dat je 6 of 7 jaar oud bent, ga je wisselen. Je kaak is te groot voor de melktanden in je mond, en de blijvende tanden komen door. Deze zitten al onder je tandvlees en drukken als het ware de melktanden uit je mond. Soms zie je al een stukje van de nieuwe tand als je gewisseld hebt.
De blijvende tanden komen in je mond en die moet je goed verzorgen, want daar moet je je hele leven mee doen!!!
Rond je 12e jaar is je blijvende gebit vrijwel compleet. Je hebt dan 8 snijtanden, 4 hoektanden, 8 kleine kiezen en 8 grote kiezen.
Rond je 18e jaar kunnen je verstandskiezen er door komen. Dat zijn de achterste kiezen in je kaak. Je hebt er hier vier van; maar ze komen niet altijd allemaal door. Soms heb je er maar twee, of helemaal geen.
Eigenlijk heten ze Verstaanskiezen. Deze naam kregen ze, omdat ze zo ver weg staan. De mensen hebben er uiteindelijk verstandskiezen van gemaakt.
Op het einde van je leven kunnen je tanden uitvallen; ze hebben ook zoveel te verduren gehad. Dan kun je een kunstgebit krijgen, zodat je weer gewoon kunt kauwen. Vroeger hadden de meeste mensen rond hun 30e al een kunstgebit, omdat ze hun tanden helemaal niet goed verzorgen. Gelukkig is dat nu wel anders….
Wat zijn verschillen tussen tanden van het melkgebit en het blijvend gebit?
Verschillen
Melkgebit
Blijvende gebit
Kleur
Wit
Gelig
Grootte
1
1,5 x zo groot
Knobbels
Plat
grote knobbels
Glazuurlaag
Dun
Dik