De mond
mond
Tja, eten doe je natuurlijk met je mond, maar dat wist je waarschijnlijk al wel! Misschien heb je er nooit zo over nagedacht, maar eigenlijk is je mond een slimme fabriek die al het eten in je mond klein maakt.
De tanden en kiezen kauwen het eten stuk en de tong helpt daarbij. Die is namelijk erg sterk en kan het eten goed door de mond heen en weer bewegen. Ook drukt hij het eten tegen het gehemelte aan.
In je mond wordt speeksel gemaakt, dat zorgt ervoor dat het voedsel al een beetje verteerd wordt.
Maar wat is nou verteren?
Verteren betekent dat het eten (ook wel spijs genoemd) steeds kleiner gemaakt wordt. Voordat je eten echt goed verteerd kan worden, moet het eerst nat en papperig worden. Het verteren van je eten, de spijsvertering, begint dus al in je mond met het kauwen en toevoegen van speeksel.
Denk bijvoorbeeld maar eens aan een boterham, daar zitten heel veel koolhydraten in. Koolhydraten zijn heel gezond en het is dus belangrijk om de boterham zo af te breken dat deze vrij komen. Dat doe je door er lang op te kauwen. Probeer het maar eens; hoe langer je op boord kauwt, des te zoeter het smaakt. Dat komt door het verteren.
Als het eten klein genoeg is gemaakt, dan sturen je tong en het verhemelte het naar achteren toe. Het strotteklepje houdt dan de luchtpijp dicht, zodat je je niet verslikt. En zo verdwijnt je eten met een slik je keelgat in…..Op naar station 2!