De maag
spijsvert-kanaal-maagJe maag is een zak die groter wordt als er meer voedsel in komt. Bij een volwassen mens past er ongeveer anderhalve liter in (net zoveel als een groot pak melk) Je maag kun je oprekken.
Als je altijd maar te veel zou eten, wordt je maag groter en groter.
Als je geen maag zou hebben, dan zou je de hele dag kleine beetjes moeten eten. Maar wij kunnen drie maaltijden per dag eten, omdat je maag het eten kan bewaren.
Je eten blijft ongeveer 3 tot 4 uur in je maag zitten. De wand van je maag maakt dan maagzuur; een heel zure vloeistof. Dat maakt bijna alle bacteriën dood die in je voedsel zitten.
Andere maagsappen gaan verder met het afbreken van het voedsel, ze doen dus net zoiets als je speeksel. Zij zijn alleen veel sterker, waardoor het sneller gaat. Wist je dat ze zelfs ijzer op zouden kunnen lossen?
Als je moet overgeven, proef je zo`n zure smaak in je mond. Dat is dus maagzuur….Bah!
Het eten ziet er inmiddels uit als een dikke brei. Je kunt je patatjes nu dus echt niet meer herkennen hoor! Wanneer je maag vindt dat het voedsel klein genoeg is, gaat het beetje bij beetje door het volgende klapdeurtje. Op naar Station 4!