Jongen
Als een jongentje geboren wordt, heeft hij al wel een penis en 2 teelballen. Deze teelballen kun je echter nog niet zo goed zien, omdat ze nog niet zijn ingedaald. Dat betekent dat ze nog wat achter de penis liggen, wat klein zijn en wat hoger dan de bedoeling is.

Als een jongen tussen de 10 en 12 jaar is, groeien eerst de ballen of teelballen. Ze gaan een beetje hangen. Daarna is de piemel aan de beurt. De huid van de scrotum, het zakje dat de ballen bij elkaar houdt, wordt donkerder van kleur.

jongen1

In de teelballen worden vanaf nu zaadcellen geproduceerd, elke dag wel zo`n 500 miljoen. Ze gaan via buisjes naar een verzamelkamer, de bijbal, waar ze een week worden opgeslagen. De zaadcellen die niet worden gebruikt, worden weer in het lichaam opgenomen. Vanaf nu kan een jongen ook een meisje zwanger maken, hoe dit gaat kun je lezen bij “seksuele voorlichting”.jongen2

Een stijve piemel, ook wel een erectie genoemd, hebben de meeste jongens al wel vaker gehad. In de puberteit krijgen ze die wat vaker. Niet alleen als ze aan seks denken, soms ook helemaal vanzelf. Het kan dat de piemel vanzelf weer helemaal slap wordt, maar er kan ook sperma uit komen. Dat heet een zaadlozing. Zo`n zaadlozing krijgt hij das spontaan, vanzelf. En meestal gebeurt dat `s nachts. Het wordt daarom een natte droom genoemd.

Verder krijgt hij schaamhaar, dat zijn haartjes op zijn ballen en rond de penis. Ook okselhaar en baard- en snorharen gaan groeien. Vaak begint dit eerst met donshaartjes en worden ze later vanzelf dikker.
Behalve dit alles, groeit natuurlijk ook de rest van zijn lijf. Zijn armen, voeten, benen, en dat gaat meestal met horten en stoten.
Sommige jongens krijgen pukkels in hun gezicht.
In diezelfde tijd gebeurt er ook iets met de stem. Soms klinkt hij wat lager en soms schiet hij ineens omhoog. Dat komt doordat de stembanden groeien. Ze noemen dat de baard in de keel. Niks om je voor te schamen, het gebeurt bijna bij elke jongen. Soms duurt het een paar maanden, soms een paar jaar.
Als je stembanden genoeg gegroeid zijn blijft je stem laag. Maar dat duurt nog even.
Ook kan het zijn dat het ineens lijkt alsof een jongen borsten krijgt, de jongen krijgt dan een extra laagje vet op zijn borst. Dit gaat vanzelf weer weg en is dus niet raar.

jongen3

Ga ook eens naar:
http://beeldbank.schooltv.nl/hi/index.jsp?povo=vo#c=2102,t=1980,s=2122,u=1060,p=5

En bekijk de filmpjes eens van Puberteit Jongen en Geslachtsorgaan Jongen.