De slokdarm
spijsvert-kanaal-slokdarmJe denkt misschien nu dat je eten al in je lichaam zit, maar dat is nog niet zo. Het is nu bezig met een reis door de slokdarm; een pijp die van je keel naar je maag loopt. Aan het einde zit een soort klapdeur om het voedsel in je maag te houden.
De slokdarm bestaat uit een heel sterke spier; in grote golfbewegingen zorgt hij ervoor dat het eten naar binnen wordt gehaald. Denk maar eens aan een slang die zijn eten naar binnen haalt; zo werkt onze slokdarm ook.
Ennuh… je slokdarm is ook heel sterk. Zelfs zo sterk dat je op je kop een glas water kunt drinken. Probeer het maar eens (met een rietje gaat dat wel zo handig….)
Dat deurtje aan het eind van je slokdarm zit er natuurlijk niet zomaar. Het zorgt er dus voor dat je eten in de maag blijft zitten. Behalve als je ziek bent…. Dan perst je maag het eten met zo`n grote kracht het eten weer je slokdarm in, dat je daardoor moet overgeven. Getsie!
Maar goed, normaal gesproken zit dat deurtje dus dicht. En dat is maar goed ook, want anders zou je enorm uit je mond stinken. Want wat er toch allemaal in je maag gebeurt….. Op naar Station 3!