Kleuren zien?
De blinde vlek.
Zoals je nu weet zijn de kegeltjes en staafjes erg belangrijk om de beelden door te geven aan je hersenen. Er is 1 plekje in je oog, waar helemaal geen kegeltjes en staafjes zijn, dit wordt de blinde vlek genoemd. Dit plekje is het begin van de oogzenuw. Op dit stukje zit geen netvlies. Je kunt er dus niks mee zien. Daarom heet het de blinde vlek.
Kleurenblindheid.
Kleurenblind zijn betekent dat je moeite hebt met het zien van bepaalde kleuren. Echt kleurenblind is bijna niemand. Dat zijn alleen mensen die geen enkele kleur zien. Die zien alles in zwart-wit. De term ’kleurenblind’ klopt dus ook niet. De meeste mensen die kleurenblind zijn, zien wel kleuren, maar een beetje anders. De kegeltjes die de beelden naar onze hersenen zenden, zorgen er ook voor dat wij kleuren zien. Er zijn 3 soorten kegeltjes. De ene soort kan de rode kleur zien, de andere soort kan de kleur blauw zien en de laatste soort kan de kleur groen zien. Alle andere kleuren kunnen we zien door de samenwerking van deze kegeltjes. Bij sommige mensen is het zo dat een of meerde soorten kegeltjes niet goed zijn of er zelfs helemaal niet zijn. Deze mensen zijn dan kleurenblind. Er zijn best veel soorten van kleurenblindheid. De meest voorkomende soort is dat mensen vooral problemen hebben met het verschil tussen de kleuren groen en rood.

Een fruitschaal zoals wij die zien.

Een fruitschaal die iemand die rood-groen kleurenblind is, het ziet

fruit1

fruit2

                                            
Er zijn veel meer mannen dan vrouwen kleurenblind. 1 op de 12 mannen tegenover 1 op de 250 vrouwen. De meeste mensen worden kleurenblind geboren, kleurenblindheid is namelijk erfelijk.

Is kleurenblind zijn, lastig?
Het lijkt niet zo erg om kleurenblind te zijn. Je gaat er ook niet direct aan dood maar het is knap onhandig en soms erg gevaarlijk!

Een stoplicht is meestal geen probleem. Je ziet misschien niet het verschil tussen rood en groen, maar je weet dat het bovenste licht STOP betekent en dat je bij de onderste door mag rijden. Je hoeft dus alleen maar te zien of de lamp brandt of niet.
Maar wat nou als de lampen naast elkaar zitten en je niet weet welke rood is en welke groen?
   stoplichten
Links zie je hoe een spoorwegovergang er uit ziet voor   mensen die niet kleuren- blind zijn. Het rode licht waarschuwt je dat er een trein aankomt. 

Rechts hetzelfde plaatje, nu door de ogen van iemand die rood/groen-kleurenblind is. Het rood is zo donker dat het bijna niet opvalt dat de lamp aan is. Levensgevaarlijk!
Kaartlezen

Wist je dat???
7.000 van de 50.000 kinderen die in 2001 de Cito-toest deden, konden de aardrijkskunde vraag niet maken. Er zat een onaangepaste plattegrond in.

kaart3

kaart4

Als rood en groen er hetzelfde uitzien heb je ook niet veel aan een plattegrond. Huizen, weilanden en wegen zijn òf rood òf groen en dus niet van elkaar te onderscheiden.
Rechts zie je het zelfde stukje kaart door de ogen van iemand die rood/groen-kleurenblind is. Het oranje stukje stad is bijna niet te zien! Er zijn ook aangepaste kaarten


Kijk naar het onderstaande plaatje. Welk getal zie jij hierin?

verstopt cijfer

Sommige mensen kunnen het getal dus niet zien.