De tong
Als je een hap eet, worden er berichten naar de hersenen gezonden door de smaakzintuigen. Maar ook reuk speelt bij proeven een rol. Knijp je neus maar eens dicht wanneer je iets eet; dan proef je er veel minder van. Erg handig voor bij het spruitjes eten!
tong1
Op dit plaatje kun je bij de cirkel zien, welk gedeelte van de neus helpt bij het proeven.

De smaakzintuigen liggen voornamelijk in het slijmvlies van de tong. Bekijk je in de spiegel je tong, dan kun je de smaakbekers of smaaknoppen langs de zijkanten en aan de achterkant het meest duidelijk zien. Vooral de grote knobbels of papillen aan de achterkant vallen op. tong2

Smaakgebieden op de tong.                                  
Met de verschillende smaakbekers kunnen we verschillende smaken proeven. Er worden vier hoofdstukken onderscheiden:
Bitter   =          Rood.
Zuur    =          Paars
Zout    =          Blauw
Zoet    =          Groen
Andere smaken bestaan uit combinaties van deze vier.