Hoe werken de hersenen?
Het begrijpen van prikkels
Stel je voor dat je aan het tennissen bent. Hoe weten je hersenen dan waar de bal is?
Het netvlies in je oog zorgt er voor dat je de bal ziet. Het stuurt deze informatie via de gevoelszenuwen naar de hersenen. De hersenen verwerken het bericht en zenden prikkels via je zenuwen naar je spieren. Daardoor loop jij naar de bal toe en tilt het racket op zodat je de bal slaat.

Je zenuwen werken als de draden van een elektrisch apparaat door informatie als elektrische impulsen naar je hersenen te zenden. Je hersenen weten wat ze met die impulsen moeten doen, zodat je lichaam op de juiste manier reageert.

De hersenen houden informatie, herinneringen, ideeën en gevoelens vast. Ook hoe jij je voelt wordt geregeld door de hersenen, of je nu blij, bang of boos bent.

Hoe werkt je geheugen?

Dingen die je in het verleden hebt meegemaakt worden opgeslagen in het lange termijn geheugen. Je hebt ooit leren fietsen en hoe dat moet, dat sla je op in het lange termijn geheugen. Als je dat nu nodig hebt weet je nog hoe het moet.

Als je een telefoonnummer op zoekt, dan bel je iemand en dan kan je het nummer alweer vergeten. Dit soort informatie wordt opgeslagen in het korte termijn geheugen.

Je geheugen kun je vergelijken met een bibliotheek. Je geheugen zit ook vol met informatie die je gebruikt als je het nodig hebt.