Wat zit er in je hersenen
Je hersenen zijn erg zacht. Daarom worden ze door het harde omhulsel (=schedel) beschermd. Ze worden in 3 delen onderverdeeld:
- Het cerebrum is het grootste en maakt ongeveer een vijfde deel van je hersenen uit. Het lijkt op een kronkelige walnoot. De plooien zijn nodig om aan al die hersencellen ruimte te geven. Het cerebrum wordt door een diepe lengtegroef in twee helften verdeeld.
- Het cerebellum, dit betekent ‘kleine hersenen’. Het ligt aan de achterzijde van je hoofd, goed verborgen onder het cerebrum. Het is erg klein, ongeveer een tiende van de grootte van het cerebrum. Dit zorgt ervoor dat jou lichaam evenwicht kent. Zonder dit zou je niet eens gewoon kunnen lopen maar zou je slingeren.

- De hersenstam gaat over in het bovenste deel van je ruggemerg. Het ruggemerg verbindt je hersenen met het hele netwerk van zenuwen dat door je lichaam loopt. Het cerebrum en het cerebellum hebben beide een buitenlaag van grijs weefsel, waarin zenuwcellen zitten. Die buitenlaag heeft een dikke laag met wit weefsel, waarin zenuwvezels zitten. Bij de hersenstam is dat net omgekeerd die is wit aan de buitenkant en aan de binnenkant grijs.

doorsnede hersenen1