Hoe werkt het hart?
De bovenste kamers worden tegelijkertijd met bloed gevuld. De wanden trekken zich samen en daardoor gaat het bloed naar beide onderste kamers. Dat bloed gaat door kleppen die maar naar een kant opengaan, daardoor kan het bloed niet terug stromen.

hartkamers1


Als de onderste hartkamers helemaal met bloed gevuld zijn, trekken deze ook samen en zo gaat het bloed naar de slagaders waardoor het bloed van het hart weg gaat naar de rest van je lichaam. De rechterzijde van je hart stuurt het zuurstofarme bloed terug naar de longen, om daar van een verse voorraad zuurstof te worden voorzien. Dit verse bloed stroomt dan terug naar de linkerzijde van het hart om aan een nieuwe reis te beginnen.

Hier zie je wat er gebeurt bij één hartslag.
                                                      
hart11hart21

De spieren van beide bovenkamers trekken zich samen en persen het bloed de twee onderste hartkamers binnen.

De dikke spierwanden van de onderste kamers trekken zich samen en daardoor stijgt de druk. Door die druk sluiten de kleppen en kan het bloed niet terug. Dit hoor je als je een hart hoort kloppen.

hart31hart41

De bovenste kamers zijn gevuld met
bloed uit het lichaam (blauwe deel) en de longen (rode deel). Ondertussen zijn de onderste hartkamers vol met bloed dat klaar is om weer naar het lichaam en de longen te gaan
.

De onderste hartkamers trekken zich samen en drukken met kracht de halvemaan-vormige kleppen open. Het bloed verlaat de hartkamers op weg naar de longen en het lichaam.
Op datzelfde moment komt er weer bloed de bovenste hartkamers in en begint alles opnieuw
.

                                                    
Wist je dat??
Dat je hart een hele krachtige spier is, weet je nu wel. Als je rustig bent, klopt het hart van een volwassene gemiddeld 60 tot 80 maal per minuut. Het hart van een klein kind klopt veel sneller, ongeveer 120 maal per minuut. Als het bloed je hart verlaat, stroomt het met een snelheid van 30 cm per seconde door je aderen. Per minuut wordt er zo’n 5 tot 7 liter bloed door je hart gepompt. Dat betekent dat je hart per dag ongeveer 10.000 liter en in je hele leven meer dan 200 miljoen liter bloed rond pompt.
Zuinig zijn op je hart
Omdat je maar één hart hebt moet je er zuinig op zijn. Je hart kan namelijk ook ziek worden als je er niet goed voor zorgt. Daarom volgen hier een paar eenvoudige regels.
1. Eet niet te veel vet voedsel en eet zo veel mogelijk fruit en groenten.
2. Probeer verstandig te eten, en niet te zwaar te worden
3. Gebruik geen alcohol en rook niet.
4. Probeer er voor te zorgen dat je niet te veel spanningen hebt, doe ook vaak leuke dingen
5. Zorg ervoor dat je genoeg beweegt.

vet eten1Je hart is ook een spier en die moet ook genoeg beweging hebben, Zo wordt je hart sterker en verbetert de bloedsomloop. Als je drie keer in de week twintig minuten beweegt dan is het al goed. Dus als je lekker veel en vaak buiten speelt of veel sport, dan doe je dat al.
Ook genoeg slapen is erg belangrijk.