Als je ogen niet goed werken
Als het goed is, zorgt het oog ervoor dat de lichtstralen zo in het oog komen dat we goed kunnen zien. Soms kan het voorkomen dat je oog niet helemaal goed werkt en dan moet je vaak een bril.
Hieronder behandelen we verziendheid, bijziendheid en een lui oog.

Verziend
Wanneer je verziend bent, kun je in de verte goed zien (dichtbij is het meestal een beetje wazig). Een andere naam voor verziendheid is hypermetropie.
Bij mensen die verziend zijn, is de oogbol iets korter dan bij mensen die een normaal oog hebben. Hierdoor komen de lichtstralen net niet op de goede plek in het oog.
verziend1

Om er voor te zorgen dat de lichtstralen wel op de goede plek komen, kun je een bril opzetten met een bolle lens (de andere naam hiervoor is een convexe lens).

Bijziend
Wanneer je bijziend bent, kun je dichtbij goed zien (als je in de verte kijkt, is het meestal een beetje wazig). Een andere naam voor bijziendheid is myopie.
Bij mensen die bijziend zijn, is de oogbol iets langer dan bij mensen die een normaal oog hebben. Hierdoor komen de lichtstralen net niet op de goede plek in het oog.
bijziend1Om er voor te zorgen dat de lichtstralen wel op de goede plek komen, kun je een bril opzetten met een holle lens (de andere naam hiervoor is de concave lens).