Voedingsstoffen

De voedingsmiddelen die je eet en drinkt bevatten allerlei stoffen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Naast allerlei verteerbare stoffen bevat voedsel ook stoffen die niet verteerbaar zijn, de zogenaamde voedingsvezels. De stoffen die in voedsel zitten kunnen de volgende functies vervullen: bouwstoffen, brandstoffen , reservestoffen en voedingstoffen. Voedingstoffen kunnen worden opgedeeld in 6 groepen: eiwitten, koolhydraten, vetten, water, mineralen en vitamines.

Voor een goede en gezonde stoelgang is het belangrijk dat je vezelrijk voedsel eet. Vezel is een belangrijke voedingsstof die vooral nodig is voor een goede darmwerking. Bij darmproblemen kan het een hele vooruitgang zijn als je probeert het vezelgehalte van je voeding te verhogen.

Vezel zit in plantaardige producten. Bij de verwerking van de voedingsmiddelen gaan veel vezels verloren. Producten waar vezels in zitten zijn:
- volkoren- en roggebrood
- groente
- aardappelen
- noten
- andere volkoren graanproducten
- fruit
- zilvervliesrijst
- peulvruchten

Vezels houden veel vocht vast. Als je veel vezels eet maar weinig drinkt krijg je alleen maar meer problemen met je stoelgang. Voor een goede stoelgang heb je dagelijks 1 tot 2 liter drinkvocht nodig.

fruitpeulvruchtenroggebrood