Gebitsverzorging
Hoe zorg je er nou voor dat je geen gaatjes krijgt? Natuurlijk, door je tanden goed te poetsen! Het liefst 3 keer per dag. Hoe doe je dat nou?

1. Zet de haren van de tandenborstel schuin onder een hoek van 45 graden op de grens tussen tanden en tandvlees. Tijdens het poetsen mag je slechts weinig kracht op de tandenborstel zetten.

45

2. Maak korte heen- en weergaande bewegingingen, waarbij de borstelharen vrijwel op hun plaats blijven. Poets elke tand of kies minstens 4 tellen schoon. Begin bijvoorbeeld met het bovengebit. Eerst de buitenkant en daarna de binnenkant. Houdt telkens dezelfde volgorde aan.

voor

3. Poets vervolgens het ondergebit op dezelfde  wijze en in dezelfde  volgorde.

achterbinnen

4. De achterkant van de voortanden, onder en boven, kun je het beste schoonmaken door de tandenborstel verticaal te houden en rustig heen- en weergaande bewegingen te maken.

onder

5. Reinig de kauwvlakken van je kiezen met schobbende bewegingen van voor naar achter. Vergeet niet het achterse vlak van je kiezen te poetsen.

kiezani
borstelTandenborstel.
Een tandenborstel voor jou moet zachte haren hebben en niet te groot zijn. Je moet de steel goed kunnen vasthouden. Wanneer alle haren uit elkaar staan is de borstel op en heb je een nieuwe nodig.


Tandpasta.                                                           tandpasta-2
Het is verstandig om te poetsen met een tandpasta waar fluoride in zit. Fluoride zorgt dat tanden en kiezen harder en sterker worden. Peutertandpasta is voor kinderen 0-4 jaar. Kindertandpasta en tandpasta voor volwassenen mag je gebruiken als je 5 jaar of ouder bent. Als je tandpasta op je borstel doet, hoeft dat maar een klein kloddertje te zijn. Een streep tandpasta is veel te veel.  
Het is belangrijk dat je de tandpasta niet doorslikt.
Wat kun je nog meer doen behalve poetsen?

Flossen

Flossen is heel handig om de laatste restjes tussen je tanden te verwijderen waar je niet bij kunt komen met je tandenborstel

Spoelen met fluor

De fluor versterkt je glazuur.

Tandenstokers gebruiken

Hiermee verwijder je het laatste vuil tussen je tanden.

Plakverklikkers.
Heb je ze wel eens gezien? Van die roze tabletjes die verraden of je je tanden wel goed hebt gepoetst.
Als je goed je tanden hebt gepoetst neem dan maar eens zo’n tabletje. Als alleen je tandvlees en tong roze wordt dan heb je je tanden goed gepoetst. Als je tanden ook roze worden betekent dat dat er nog tandplak op je tanden zit. Je moet dan nog eens extra hard poetsen.