Chanoeka

Chanoeka,het Inwijdingsfeest heet ook wel het feest van het licht. Ook dit feest duurt acht dagen. Hierbij wordt de herovering van de tempel en de herinwijding door de joodse strijders herdacht. 2000 Jaar geleden werd het land van de joden geregeerd door een wrede keizer, die vond dat de joden hem moesten aanbidden. Daarmee zouden de joden zondigen in een van de belangrijkste geboden van God; Gij zult geen andere goden aanbidden dan Mij. Ze kwamen dus in opstand tegen deze keizer en konden hem na drie jaar verslaan. Ze stichtten een onafhankelijke joodse staat en herstelden de Tempel, het belangrijkste gebouw voor de Joden.

chanoeka4

Toen de tempel klaar was, werd de tempelkaars aangestoken. Er was maar weinig olie. Precies genoeg voor een dag. Door Gods’ hulp bleef de kaars 8 dagen branden, totdat er nieuwe olie was gemaakt. Hiermee had God aangegeven, dat hij blij was dat de tempel weer in gebruik was.

Ter herinnering aan deze gebeurtenis wordt tijdens Chanoeka een 8-armige kandelaar gebruikt. Dit heet een menora. Op de eerste avond wordt tijdens het bidden de eerste kaars aangestoken. De volgende dag de tweede kaars en zo door. De kandelaar heeft een negende arm. Die wordt gebruikt voor het aansteken van de andere kaarsen. Op de 8ste dag staan er dus negen kaarsen te branden.


Chanoeka is een vrolijk feest. En er worden lekkere dingen klaargemaakt, zoals ‘soefganiot’, een soort oliebollen, en ‘latkes’, gefrituurde aardappelkoekjes.