Pesach

Pesach wordt gevierd ter herinnering aan de bevrijding van de slavernij en de uittocht uit Egypte. Het is het joodse Paasfeest.

Het joodse Paasfeest duurt 8 dagen. In die periode mogen joden niets eten dat gist of een ander rijsmiddel bevat. Dit ter nagedachtenis aan het ongerezen brood dat de joden net voor hun uittocht nog mee konden nemen.

Tijdens de eerste twee avonden wordt het verhaal van de uittocht vertelt: dit wordt de seder-viering genoemd. Daarbij wordt er gegeten en staat er ook een seder-schotel op tafel. Het voedsel op de seder-schotel heeft een symbolische betekenis.

sederschotel3

Het gebraden lamsvlees is symbolisch voor het lam dat voor de uittocht van Egypte nog werd geslacht en waarvan het bloed op de deurposten van de joodse woningen werd gesmeerd. Het ei is een symbool voor nieuw leven. De groenten betekent dat God goed voor de Israëlieten zorgede. De bittere kruiden of rauwe lof zijn het symbool voor de slechte tijden tijdens de slavernij. De charoset , een mengsel van rozijnen, appels, gemalen amandelen en zoete rode wijn verwijzen naar het leem waarmee men in Egypte de huizen bouwden en naar het zoete van de bevrijding.

De plaatjes op de rand van deze schaal tonen de tien plagen die over de Egyptenaren kwamen.