Viering in het gezin

Het gezin is voor Christenen heel belangrijk. Iedere keer wanneer er een belangrijk christelijk feest plaats vindt, is dat een reden voor familieleden om bij elkaar te komen om het te vieren.

doopDoop.
Het sacrament van de doop is een symbool van het afwassen van zonden en de geboorte in een nieuw leven met Christus.
Vroeger werden alleen maar volwassene gedoopt. Zij hadden daarvoor geleerd hoe ze het Christelijke geloof moesten eren. De nieuwe Christenen werden ondergedompeld in een rivier en eruit opgetild als teken van een nieuw begin van hun leven.
Het dopen van baby`s is begonnen toen de ouders hun kinderen zo snel mogelijk Christen wilde maken. Omdat baby`s zelf niet kunnen beloven dat zij Christus zullen volgen, hebben zij peetouders die dat namens hun beloven.
Wanneer zij dat gedaan hebben, giet de priester een beetje water over het voorhoofd van de baby. De priester noemt het kind bij de doopnaam en zegt; “Ik doop je in de naam van de Vader, van de Zoon en van de Heilige Geest”. Dan maakt de priester een kruisteken op het voorhoofd van de baby en heet hij het kind welkom in de familie van Christus. Christenen trouwen in de kerk met hun familie en vrienden om hun heen als getuigen van hun trouwbeloften. Bij de plechtigheid belooft het echtpaar elkaar trouw voor het oog van God.

Overlijden.
Het overlijden is voor Christenen een tijd van dank en hoop. Zij geloven dat de overledene nu bij God is en dat zijn ziel in de hemel is, waar geen pijn of verdriet meer is.
De uitvaart (het afscheid) is het teken van het einde van het mensenleven op aarde. Familie en vrienden kunnen dan afscheid nemen begrafenisvan de overledene.
De kerkdienst kan kort of lang zijn, dat maakt niets uit. Na de uitvaart wordt de kist met het lichaam begraven of gecremeerd.
Gelovige Christenen kijken uit naar hun dood, omdat het de tijd is waarin zij eindelijk bij God zullen zijn.


Vormsel.
Sommige Christenen vieren het vormsel, wanneer het kind oud genoeg is om te begrijpen wat de doop is. Familie, vrienden en peetouders van het kind komen samen in de kerk, waar een speciale kerkdienst wordt gehouden. Hier doet het kind de belofte die het eerder bij de doop niet zelf kon doen. De bisschop zalft hun voorhoofd met olie in de vorm van een kruis.

030711_HuwelijksmislHuwelijk.
De Bijbel zegt dat het huwelijk een geschenk van God is. De meeste Christenen geloven dat het huwelijk een verbintenis voor het leven is en dat scheiden verkeerd is. Rooms-katholieken mogen na een scheiding niet meer opnieuw trouwen.
Christelijke echtparen moeten zich goed voorbereiden op het huwelijk. Voor het feest hebben zij een aantal afspraken met de priester of de dominee, waarbij hij hen adviezen geeft zodat zij goed beseffen welke belangrijke stap zij zetten.