Jom Kippoer

Op deze dag vragen de joden God om vergeving van de zonden. Op Jom Kippoer mogen ze 25 uur geen eten of drinken hebben, hiermee tonen ze aan Gods dat ze spijt van hun zonden hebben. Iedereen gaat in het wit gekleed naar de synagoge, voor de heilige ark hangt ook een wit gordijn, de Thora-rollen zijn gehuld in witte mantels. Wit is het symbool voor de zuiverheid. Aan het eind van Jom Kippoer wordt er weer op de sjofar geblazen, ter bevestiging van de goede voornemens die men heeft gemaakt voor het nieuwe jaar.


Soekkot

Soekkot is het Loofhuttenfeest. Een soeka is Hebreeuws voor ‘hut’en voor ‘bescherming’. De hut herinnert aan de periode waarin de Israëlieten na de vlucht uit Egypte door de woestijn zwierven. Ze sliepen in hutten of tenten onder bescherming van God.
De Joodse mensen bouwen zo’n hut na in de tuin of op het balkon om net zo te leven als het joodse volk vroeger.

loofhut3

Er worden rond de Soekkottijd veel soorten voedsel geoogst in Israël. Als symbool voor de oogst hangen joden een aantal van deze gewassen op aan het plafond van de Soekka, zoals tarwe, gerst, druiven, olijven, granaatappels, dadels en vijgen.