Napoleon aan de macht
De revolutie bracht in Frankrijk veel onrust. Steeds meer Fransen zagen Napoleon als redder in nood. Hij moest zorgen voor orde en welvaart, want dat was de nieuwe revolutionaire regering nog steeds niet gelukt. Napoleon had inmiddels zoveel macht, dat hij de regering naar huis stuurde. Na 10 jaar revolutie was het in 1799 met de democratie in Frankrijk al weer gedaan. Napoleon was de baas geworden, hij alleen. Frankrijk was een dictatuur geworden en Napoleon alleenheerser.

Keizer Napoleon

Napoleon bracht orde en rust in Frankrijk. Daardoor ging het beter met de handel en de industrie. Veel mensen waren blij met Napoleon. Napoleon wilde zijn machtspositie in Frankrijk versterken. Hij maakte zichzelf bestuurder van Frankrijk voor de rest van zijn leven. Bovendien mocht alleen hij zijn opvolger kiezen. Het volk had dus helemaal geen invloed meer. Steeds meer mensen werden hier ontevreden over. Napoleon vond dat deze mensen hun mond moesten houden. Hij stelde de censuur in. Dat betekende dat kranten niet meer alles mochten schrijven wat ze wilden. De Fransen mochten hun mening niet meer vrijuit laten horen. In 1804 kroonde Napoleon zichzelf tot keizer. De alleenheerschappij was nu echt een feit.


Oorlog

Napoleon wilde de macht van Frankrijk vergroten. Hij bezette grote delen van Europa. Nederland was al in 1795 door Napoleon ingenomen. Het liefst wilde hij nog steeds Engeland veroveren, maar de Engelsen bleken sterk. Het lukte Napoleon niet om Engeland via de zee te bereiken. Daarom wilde hij de Engelsen in hun handel treffen. Alle Engelse producten die in Europa kwamen, moesten worden verbrand en alle door Frankrijk beheerste landen moesten hier aan meewerken.
In Nederland was Lodewijk Napoleon, de broer van Napoleon, koning geworden. Hij luisterde niet altijd naar zijn broer en liet toe dat Engelse goederen in Nederland werden ingevoerd. De Engelsen werden behoorlijk benadeeld door het handelsverbod, maar het werd toch niet zo’n succes als Napoleon had gehoopt. Er waren namelijk landen die Napoleon niet veroverd had en die landen bleven handel drijven met Engeland. Bovendien kwamen de door Frankrijk bezette landen in opstand.

IMG_32 napoleon