Een avondje thuis.

Nee, geen televisie, geen computer, geen radio of mp 3, maar wat dan wel zie ik jullie denken. Nou wat dacht je van een spelletje doen? Eerst speelden de kinderen zo lang mogelijk buiten. Totdat het donker werd. Veel volwassenen waren ’s avonds ook nog buiten. Ze zaten gezellig bij elkaar. Als het donker werd ging iedereen naar binnen. De lantaarnontstekers deden de lantaarns aan. De lantaarns werden dan helemaal zwart en de lantaarnontstekers moesten de volgende dag alle glazen ruitjes weer schoonmaken.
Binnen werden er kaarsen aangestoken of men moest het doen met het licht van de kachel. Kinderen speelden ganzenbord of een kaartspel. De rijke mensen kaartten niet. Zij damden of schaakten liever.

schaakspel


Moeders zaten te breien of kleren te naaien en vaders zaten te roken en rustten zo uit van de drukke dag.
Om 10 uur luidde er een avondklok. Dan was het tijd om naar bed te gaan. Kinderen wasten hun handen en voeten. Het water was niet al te schoon, maar het friste je toch een beetje op. Moeders borstelen soms de haren van hun dochters met hun vingers, want borstels hadden ze toen nog niet.

Nog even iets vertellen over het baby’tje in huis. Als er een kindje werd geboren, werd er een versierd plankje op de huisdeur vastgespijkerd. Een “kloppertje” noemde men dat. Aan het “kloppertje” konden de mensen dan zien dat er een baby’tje geboren was. Het kindje werd heel stijf en dik in doeken en kleren gewikkeld.
Als de baby erg moest huilen kreeg het een suikerdotje in de mond. Dat is een lapje waarin wat suiker werd gedaan. Als het huilen dan nog niet stopte doopten ze het suikerdotje in de wijn of de jenever. Meestal hield de baby dan wel op met huilen!

baby_groot


Het kraambezoek kreeg toen nog geen beschuit met muisjes, maar kandeel. Dat is een drankje van wijn, suiker, kaneel en eieren. Het baby’tje sliep vaak in een la van een kast of in een la onder de bedstee. Dan is het kindje altijd in de buurt. Als het kindje wat groter werd, mocht het bij de anderen kinderen slapen. Die sliepen vaak met z’n allen in een bedstee. Gezellig, maar soms wel heel erg druk!