De Griekse bouwkunst

De Griekse bouwkunst is eenvoudig en functioneel. De Grieken bouwden tempels, sportstadions en theaters.

In de Griekse bouwkunst kennen we drie stijlen of orden:

Dorische orde
. Deze orde is in de 6e eeuw v. Chr. ontstaan op de Peloponnesus. 
. Het zijn eenvoudige dikke zuilen.
. Er staan er veel naast elkaar, met een kleine ruimte er tussen.

kapiteel dorisch

dorisch3

Ionische Orde
. Deze zuilen hebben bovenaan meer krullen.
. De ruimten ertussen zijn groter.
. De zuilen zijn dunner en hoger

ionisch

ionisch2


Korintische Orde
. Deze lijkt veel op het Ionische, maar de bovenkant heeft veel meer versierselen.

korintisch

korintisch2

Er zijn veel bouwwerken bewaard gebleven, soms zelfs de ruïne van een hele stad. Op deze manier is er veel bekend geworden over het dagelijkse leven van de Grieken.

De oudste bewaard gebleven Griekse bouwwerken zijn de tempels. Deze werden al vroeg in duurzame natuursteen gebouwd, terwijl voor de overige bouwwerken meestal hout werd gebruikt. De tempels waren opgedragen aan één van de Griekse goden.
De tempels bestaan in verschillende vormen, van klein naar groot. De vorm van de tempel was rechthoekig of rond.

Het Parthenon is de grootste en oudste tempel op de Acropolis. Het woord ’Parthenon’ komt van het Griekse woord parthenos dat maagd betekent. De tempel was gewijd aan de godin Athena, die de bijnaam ’Parthenos’ had.

parthenon

 

Het marktplein, de agora, was het centrum van het Griekse stadsleven. Aan de Griekse agora in Athene staat de Stoa van Atalos (150 v. Chr.), een overdekte zuilengalerij met een bovenverdieping. De stoa werd gebruikt als marktplaats.

stoa
Stoa van Atalos

Het Griekse theater werd meestal tegen de helling van een berg gebouwd.Het theater van Epidauros (300 v. Chr.) is bekend om zijn uitstekende akoestiek. Er passen ongeveer 14.000 toeschouwers in.

theater
Theater van Epidauros

De woningen van de Grieken waren eenvoudig. Er was één verdieping rondom een binnenplaats, waar meestal een zuilengalerij omheen liep. De daken waren met pannen bedekt. De vloeren hadden een mozaïekpatroon en de binnenmuren waren geverfd. De meeste huizen hadden een badkamer.