Het vervoer

Vandaag de dag vinden we het heel gewoon dat we in een paar uur het land door rijden of binnen korte tijd in het buitenland zitten. Elke dag nemen mensen de bus, trein, rijden in hun auto's of gaan op vakantie met een cruise schip. Het is zelfs al mogelijk om, binnen een halve dag, de wereld rond te vliegen. Mensen hebben zelfs de aarde al verlaten en door het heelal gereisd. Maar transport is niet altijd zo makkelijk geweest. In het verleden was reizen moeilijk en gevaarlijk, de meeste mensen kwamen niet meer dan een paar kilometer van huis. Gelukkig hebben een reeks van uitvindingen op het gebied van transport het er een heel stuk gemakkelijker en plezieriger op gemaakt. Al voor de 20e eeuw waren er vervoersmiddelen, denk aan een paard en wagen.
Maar de industriële revolutie in de 18e en 19e eeuw bracht ons de ontwikkeling van de stoommotor en de eerste treinen.

Auto
De eerste auto's werden geproduceerd in de 80-er jaren van de 19e eeuw, door de Duitse techneut Karl Benz. Voor die tijd reden er al enkele door stoom aangedreven auto's, die een maximale snelheid hadden van 22,5 km/ uur. Die auto's werden met de hand gemaakt door professionele autobouwers. Deze auto kostte meer dan 1000 pond, toen een heleboel geld voor een auto. eerste auto
In 1913 introduceerde Henry Ford de lopende band, waarop de werknemers de onderdelen van de auto bewerkten zodra deze aan hen voorbij kwamen. Tegenwoordig worden de meeste handelingen van het productieproces door robots uitgevoerd. Het hebben van een auto was aan het begin van de 20e eeuw een luxe. Er waren nog niet veel mensen die een auto bezaten. De wegen waren ook niet zoals nu. Er waren maar een paar wegen, en die zaten vaak vol hobbels. Tijdens de oorlogen zijn er veel wegen aangelegd.

cruiseschipBoten
Naarmate de ontwikkelingen verder gingen, werden de stoomschepen vele malen sneller. Ze waren veel sneller dan de zeilschepen. Er werden verschillende schepen gebouwd om passagiers over de Atlantische- of Pacifische oceaan te vervoeren. Deze schepen werden "Lijnschepen" genoemd, omdat ze constante lijnen en routes vaarden. De Gouden Eeuw van de lijnboten lag tussen 1920 en 1940. Er werden enorme, luxe lijnboten gebouwd. Voor de rijkste passagiers, die altijd 1e klas reisden, overtroffen deze schepen de mooiste en meest luxe hotels op het land. Er was een zeer grote competitie tussen de scheepsbouwers. Iedereen probeerde nog snellere en luxere schepen te maken.

Zeppelin
De voorloper van een vliegtuig was de Zeppelin. Dit is een soort luchtschip. De Zeppelin werd gebouwd en de eerste vlucht van een Zeppelin vond plaats op 2 juli 1900.

Zeppelin