Leven na de dood

De Egyptenaren geloofden dat hun overledenen na de dood verder reisden naar een nieuw en eeuwig leven. Om hun te beschermen op deze tocht kregen ze een amulet mee. Het meest bekende is de scarabee. Waarom een scarabee? Een scarabee is een mestkever. Ze kozen de mestkever als amulet omdat de Egyptenaren geloofden dat de zon werd voortbewogen door een reuzenmestkever. Dit insect zorgde voor het opkomen en ondergaan van de zon. De mestkever stond symbool voor het nieuwe leven, het opnieuw geboren worden van de doden. Egypte bestaat voor het grootste deel uit woestijn. Het droge woestijnzand zorgt ervoor dat dode lichamen goed bewaard blijven. De oude Egyptenaren, die zeer gelovig waren, wisten dit niet en dachten dat de goden hiervoor verantwoordelijk waren en dat de mens bleef voortleven. Oorspronkelijk werd het dode lichaam gewoon in de grond en later in een kist gestopt. Deze kisten houten rechthoekige dozen. Later werden het prachtig versierde sarcofagen. Omdat het lichaam in de kist niet langer in contact kwam met het droge woestijnzand ging het zeer snel ontbinden. De Egyptenaren zochten naar oplossingen om het lichaam langer te bewaren. Eerst probeerde ze het met de lichamen te omwinden, maar dit werkte niet. Na veel zoekwerk werd een manier ontdekt om de verrotting tegen te houden: het mummificeren. De lichamen van rijke mensen werden na hun dood gemummificeerd. De buikholte werd opengesneden. Alle organen behalve hart en nieren werden eruit gehaald. De buikholte werd gespoeld met palmwijn, bestrooid met reukwaren en daarna dichtgenaaid. Dan werd het lijk zeventig dagen in een zoutoplossing gelegd, gewassen en tenslotte met linnen verbanden ingepakt. Tussen de lagen in legden ze speciale sieraden die de dode geluk zouden brengen in het leven na de dood. Na zeventig dagen kwam de familie de mummie ophalen om die te begraven in het familiegraf.

De organen werden in een van de vier zogeheten canopen gestopt.Dit waren kruiken die werden bijgezet in het graf, naast de mummie. De deksels van de potjes waren gemaakt met 4 verschillende hoofden.

canopen

In Duamutef (god met het jakhalshoofd) werd de maag gestopt.duamutef

hapi

In Hapi (god met het hoofd van een aap) werden de longen ingestopt.
In Imsetie (god met het mensenhoofd) werden de lever gestoptimseti

qebehsenuef

In Qebehsenuef (god met het hoofd van een valk) werden de darmen gestopt.

Sarcofagen zijn doodskisten. Meestal hadden ze prachtige tekeningen aan de binnen- en buitenkant. De tekeningen aan de binnenkant lieten precies zien hoe de mummie in het dodenrijk kon komen. De sarcofagen werden gemaakt van steen, hout of goud. Dat lag er natuurlijk aan of de persoon rijk was of niet. De Egyptenaren dachten dat de mummie voor eeuwig bewaard zou blijven en dus eeuwig voort zou leven in het dodenrijk.

sarcofaag