Spreekwoorden

Ook nu zijn de Griekse invloeden nog te merken in onze samenleving. Denk maar eens aan de voetbalclub Ajax die zijn naam heeft van de Griekse held Ajax die in de oorlog tegen Troje vocht. Zo zijn er ook een aantal spreekwoorden en gezegden van de Griekse mythologie afgeleid. Hieronder staan er drie. Probeer eens uit te zoeken wat deze betekenen:

1. Lees op de website van kosmisch het verhaal over het paard van Troje en probeer te verklaren wat het volgende spreekwoord betekent:

Het paard van Troje binnenhalen betekent:

2. Surf naar deze website: http://www.museumkennis.nl/lp.rmo/museumkennis/i000441.html, lees het verhaal van Achilles en probeer het volgende gezegde te verklaren:

Een Achilles hiel betekent:

3. Lees het volgende stukje en probeer daarna het gezegde te verklaren
Prometheus, Titaan en schepper ( broer van Epimetheus), hadden vaak ruzie met met Zeus. Zeus bedacht een list:
Hij liet een beeldschone vrouw voor Epimetheus maken door een beeldhouwer en Zeus noemde haar Pandora.
Maar ze was zo nieuwsgierig. En elke keer als als Epimetheus het huis verliet, opende ze een doos( wat Epimetheus verboden had).
Elke keer als ze de doos opende kwam er iets kwaads uit over de mensheid. Op het allerlaatste moment kon Epimetheus (net thuis gekomen) het deksel weer dichtslaan en er lag toen nog één ding in:
De hoop. En dat is maar goed ook want met al die ellende die Pandora op de wereld heeft losgelaten, zouden we immers niet zonder kunnen.


De doos van Pandora openen betekent:

4.Een Griekse god schilderen

De Grieken aanbaden vele goden. Om hun goden te eren maakten ze prachtige beelden en schilderingen. Pak een vel dik wit papier en schilder zelf een van de Griekse goden. Voor ideeën kun je hieronder kijken naar de plaatjes maar je mag natuurlijk ook helemaal zelf een Griekse god bedenken.

aproditeAresathene

Aphrodite(godin van de schoonheid)

Ares(god van de oorlog)

Athene(godin van de wijsheid)

HadesPanzeus

Hades(god van de onderwereld)

Pan(god van de wijn)

Zeus (oppergod)