Opdrachten bij leefgebieden

1. Ga eens op zoek naar enkele planten die in de duinen groeien. Maak er een mooie tekeningen van. Je kunt ook een werkje maken, zodat je de naam bij de juiste plant moet leggen.

2. De zee maakt verschillende geluiden. Maak met enkele muziekinstrumenten de geluiden van de zee. Je kunt denken aan: * storm op zee;
* zonsondergang
* eb
* vloed
* zomerdag
etc

3. Je ligt in de duinen op je rug. Je ziet prachtige Hollandse wolken voorbij komen. Beschrijf wat je voelt. Of wat je ziet.

4. Hoeveel mensen wonen er op Ameland? Hoeveel in de dorpen? 

5. Ik geef een groot feest op Ameland en nodig veel mensen uit. Hoeveel boten heb ik nodig voor de volgende mensen: * 3 bussen vol mensen;
* 25 voetgangers;
* 3 motoren;
* 1 kleine vrachtwagen;
* 6 auto’s vol mensen.
En wat kosten die overtochten?

6. Waarom vinden mensen het zo belangrijk, dat de zeehond in de Waddenzee blijft leven?

7. Schrijf een brief aan de minister van milieu, waarin je uitlegt waarom je geen gasboringen in de waddenzee wilt.

8. Maak een grote kaart van Ameland. Geef de verschillende landschappen een andere kleur. Je kunt ook een maquette maken. Denk aan de legenda.

9. Kleur op een kaart van Nederland de duinen en de dijken. Geef ze een verschillende kleur en maak een legenda.

10. Wel eens nagedacht wat Nederland zou zijn zonder zee? Zonder strand en duinen? Zonder branding, havens en visserij? Zonder het uitzicht tot de horizon?

11. In Nederland zijn de meeste stranden van zand. Er zijn ook stranden in de wereld die bestaan uit keien. Wat zou nog meer kunnen? Zoek nog eens 2 of 3 soorten stranden op.