Pelgrimspad.

Langs de kampeerboerderij, waar we in Limburg zijn, loopt een pelgrimspad. Als je het woord pelgrim opzoekt in het woordenboek vind je : “iemand die een bedevaart doet, een bedevaartganger of bedevaarder”. En bij bedevaart staat:
“tocht naar een heilige plaats om een gunst af te smeken of als boetedoening”. Het pad door Hunsel is een stukje van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in Spanje! In de omgeving van die plaats werd Jacobus vereerd. Hij was een leerling van Jezus.
Santiago de Compostela is een van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden. Pelgrims uit heel Europa eindigen hier hun voettocht. Vanuit Nederland is de tocht twee- tot drieduizend kilometer lang. Dat hangt er van af welke route je kiest. De pelgrims die op weg zijn naar Santiago dragen allemaal een schelp met zich mee. Het is de Sint-Jakobsschelp, dezelfde als van de Shell. Alleen dragen de pelgrims hem andersom. De schelp is het teken van de heilige Jacob. De schelpen worden langs de kust bij Santiago gekweekt. Een van de tradities is dat de pelgrims van huis een steen meenemen en die aan het einde van hun pelgrimstocht achterlaten. Zo kunnen ze lichter naar huis en ze voelen zich ook figuurlijk verlicht omdat ze op de heilige plaats zijn geweest.
De weg langs de kampeerboerderij heet de St. Jacobsweg en loopt langs de Hunselse beek. In Hunsel is ook een St.Jacobskerk.

jacobsschelp