Het toerisme
De meeste toeristen bezoeken de Waddeneilanden voor hun mooie stranden en de geweldige natuur. Het grote voordeel van een eiland is dat het er vaak mooi weer is; de buien waaien erg snel over het eiland heen, waardoor je snel weer het zonnetje ziet.
De cultuur en de historie van de eilanden zijn wat minder bekend.

Toerisme algHet begin.
Al voor de Eerste Wereldoorlog kwamen de eerste toeristen naar Ameland. Daar stond al sinds 1850 het eerste badhuis op hen te wachten. Duitsland had het voorbeeld gegeven, want daar hadden ze als zogenaamde “Kurorten” (kuuroorden) voor de mensen die wat wilden ontspannen.
De toeristen waren natuurlijk wel mensen met een goed gevulde portemonnee. Ze werden ook wel badgasten genoemd, omdat ze vooral voor de zee en het strand kwamen. (ook nu worden toeristen nog steeds badgasten genoemd, ook al komen ze in de winter en ligt er een pak ijs op de zee….)
Het toeristenseizoen was in die tijd voornamelijk in de zomer. Veel eilandbewoners verdienden hiermee een klein zakcentje bij.
De groei.
Na de Eerste Wereldoorlog werden de bootverbindingen verbeterd en groeide het toerisme. Eerst waren het nog de rijken die kwamen, maar toen steeds meer mensen met de tent op vakantie gingen, konden ook de gewone mensen van de Waddeneilanden genieten.
In de jaren 60 hadden de mensen steeds meer geld en vrije tijd en groeide het toerisme op de eilanden enorm! Het aantal slaapplaatsen op de eilanden (hotels, campings) verdubbelde zich in maar 10 jaar tijd!
Verdienden de inwoners van Ameland eerst alleen nog maar wat bij van het toerisme, nu gingen veel mensen hier hun beroep van maken.Toerisme
Daarnaast kwamen de toeristen ook niet alleen meer in de zomer, maar het hele jaar door.
Deze groei zorgde voor zowel goede als minder goede dingen.
Voor de Amelanders was het erg fijn dat ze zoveel geld konden verdienen. Er was (en is nog steeds) werk genoeg te doen door de groeiende recreatie.
De groei was alleen minder goed voor de natuur. Er kwamen veel meer mensen in de natuurgebieden en ze kwamen nu niet meer in 1 speciale periode, maar het hele jaar door. Dieren werden dus gestoord. En daarbij ging er veel natuur verloren door de bouw van allerlei hotels en winkels. Daarom heeft men allerlei maatregelen genomen om de Waddeneilanden te beschermen. En daarbij hoort natuurlijk ook de zee!

Heden.
Ameland en de andere Waddeneilanden blijven dus erg populair bij de toeristen. En dat kun je ook wel zien als je deze vele sites op Internet bezoekt.
Ameland is alleen met de boot te bereiken. Op http://www.wpd.nl/ kun je de vaarroute bekijken en de boot bekijken. Je bent met goed weer ongeveer 45 minuten onderweg en op de boot kun je lekker genieten van het uitzicht. Deze boot is trouwens zo groot dat er vrachtwagens, auto`s en fietsen op mee kunnen.
Mocht je nou zonder auto of fiets zijn overgevaren, dan kun je op Ameland gelukkig op een heleboel plaatsen fietsen huren. Op http://www.fietsenopameland.nl/ kun je hier meer over lezen. Je hebt vast al wel gesnopen, dat wij hier ook fietsen gaan huren met elkaar!

Op Ameland zijn 4 dorpen, waar je leuke dingen kunt zien. Hieronder vertellen er we er wat meer over:

Hollum.                                                      Hollum
Hollum is het dorp dat het meest westelijk op het eiland ligt. Je zou dus kunnen zeggen dat het het buurdorp van Terschelling is. Er wonen ongeveer 1200 inwoners. Ten noorden van het dorp staat sinds 1880 de 59 meter hoge vuurtoren. Je kunt de toren beklimmen. Hij is wel 236 treden hoog! Bovenop heb je een mooi uitzicht over de Wadden- en Noordzee, het dorp en een groot gedeelte van het eiland. Oh ja, en bij de vuurtoren zit een café waar je hele lekkere pannenkoeken kunt eten!
Verder kun je Hollum het Reddingsmuseum bezoeken. Hier kun je zien hoe men vroeger reddingsacties uitvoerde om schepen in nood te helpen. Hiervoor werden paarden gebruikt. Soms stierven er ook paarden bij deze reddingsacties. Voor deze paarden heeft men op het strand speciale paardengraven gemaakt. Deze kun je bezoeken.

Ballum.                                                      Ballum
Ballum ligt tussen Hollum en Nes in. Er wonen ongeveer 350 inwoners
Ameland wordt al eeuwen bestuurd vanuit Ballum. Vroeger door de Cammingha’s, nu door Burgemeester en Wethouders! Het slot van de Cammingha’s moet er ongeveer uit hebben gezien als de afbeelding hiernaast.

Het slot werd alleen niet goed verzorgd en werd daarom in 1829 afgebroken. Het puin werd door Terschelling gebruikt om er de zeedijk mee te verzwaren.
Gelukkig hebben ze van het nieuwe gemeentehuis ook een mooi kunstwerk gemaakt.
Midden in het dorp is een kleine Brink waar de familie Nobel de toeristen ontvangt. Deze naam zul je ook zien op een speciaal drankje van het eiland; een likeurtje dat dus Nobel heet. Het wordt gemaakt volgens een geheim recept en men zegt dat wanneer je dit gedronken hebt je een echte Ameland-kenner wordt!
Ten Noorden van Ballum ligt "Airport Ameland", een klein vliegveld. Vanaf het vliegveld worden rondvluchten en parachutespringen georganiseerd.
Als je van Ballum naar Nes rijdt, kom je langs de Ballumerbocht. Dit is de aanlegplaats van de reddingboot. Regelmatig kun je meevaren.
Ten noorden van Ballum, bij het strand, ligt het Bornrif. Een erg bijzonder stuk strand. Er zijn vaak stromingen die onvoorspelbaar zijn. Dit zorgt ervoor dat de duinen sinds 1998 zo’n 50 meter per jaar teruggedrongen worden.

Nes.                                                                 Nes
In Nes komt de veerboot aan. Het lijkt erop dat Nes het grootste dorp op het eiland is, helaas voor Nes hebben ze toch zo’n 150 inwoners minder dan Hollum.
Het centrum van Nes is wel wat gezelliger, doordat er meer winkeltjes zijn. In het hoogseizoen is er bijna wekelijks markt in het dorp. De kraampjes zijn door het hele dorp verspreid.
Het centrum is gebouwd rond de vrijstaande toren die vroeger ook een noodklok had.
In Nes staan veel commandeurshuizen. Je kunt hierover meer lezen bij Cultuur.
Even buiten het dorp is het Natuurcentrum. Je kunt het herkennen aan de 18 meter lange walvis die er voor ligt. Rijdt je dan nog iets verder met je fietsje, dan kom je bij het strand met een café met wel errûg lekkere chocolademelk met slagroom.


RixtBuren.                                                                   
Buren is het dorp dat het meest in het oosten van het eiland ligt. Het is dus het buurdorp van Schiermonnikoog. Er wonen ongeveer 600 mensen. Het dorp bestaat vooral uit boerderijen en dus is het niet zo gek dat hier het "Landbouw & Juttersmuseum" staat.
Via Buren kun je ook naar het Oerd, een uitgestrekt natuurgebied.
In het centrum van het dorp staat een beeld van Rixt van Oerd. Zij probeerde met een valstrik een schip te laten stranden (op de kust laten varen) om de rijke buit van het schip te pakken te krijgen.
Haar plan lukte, maar helaas vermoordde ze daarmee haar eigen zoon die stuurman van het schip was. Nog altijd dwaalt Rixt tijdens storm rond op het Oerd en roept dan haar zoon Sjoe-oe-oe-oerd.

Musea en andere bezienswaardigheden.
In de vorige teksten is er al veel verteld over de verschillende dingen die je op Ameland kunt bezoeken en bekijken. Wil je meer weten? Kijk dan eens op http://www.amelandermusea.nl/ of http://www.vvvameland.nl/