De geschiedenis van het carnaval

Aan de vooravond van vasten...carnaval1
Carnaval is eigenlijk de vooravond van de vastenperiode van 40 dagen die de Rooms-katholieke mensen vieren. De mensen vieren dan uitbundig feest, omdat men daarna 40 dagen zal moeten vasten. Eigenlijk duurt carnaval maarliefst 3 dagen lang, maar het wordt niet overal zo lang gevierd. Het wordt in rooms-katholieke landen en streken feestelijk gevierd, o.a. met de intocht van prins Carnaval. De mensen kleden zich hierbij feestelijk aan en dansen op vrolijke muziek. In ieder land / gebied wordt carnaval weer iets anders gevierd.

Van Italiaanse oorsprong...
Het feest is van Italiaanse oorsprong en waarschijnlijk een vermenging van een Romeins lente- en een Germaans offerfeest. Een van de meest oude en belangrijkste kenmerken is het dragen van maskers en vermommingen. De kerk en de overheid waren erg streng, als er iets gebeurde waardoor het feest uit de hand liep grepen ze snel in. Uiteindelijk verbood de Reformatie het feest. Het zou voor teveel onrust zorgen en mensen gedroegen zich niet netjes tijdens de feesten.

carnaval3Sinds de Tweede Wereldoorlog leeft het vieren van carnaval weer op. Het is ook veel commerciëler geworden; er wordt veel meer reclame voor gemaakt en de media, zoals de tv., schenken er veel meer aandacht aan. Vanaf die tijd is het feest in handen gekomen van zogenaamde carnavalsverenigingen. Net zoals in Duistland worden in de meeste Nederlandse en Belgische carnavalsplaatsen prinsenverkiezingen georganiseerd en treedt een Raad van Elf (carnavalbestuur) op. Vanuit Rijnland is besloten dat de voorbereidingen op 11 november om elf uur elf minuten moeten beginnen. Vaak komen de carnavalsverenigingen dan voor het eerst bij elkaar.

De oorsprong van het woord carnaval is onzeker. Men denkt dat het van Latijn carne vale (= vlees, vaarwel]) of van Italiaanse carne levare (= opruimen van het vlees) is afgeleid. Anderen denken weer dat het te maken heeft met de carrus navalis (= scheepskar), het wagenschip dat in de lente in de Rijnstreek werd rondgetrokken. Het meest logisch lijkt de eerste uitleg carne vale, omdat men tijdens het vasten geen vlees mocht eten en dus met carnaval als het ware afscheid neemt van het vlees.                             carnaval4

Latijns- Amerika.
In Latijns-Amerika gaan de mensen mooi verkleed de straat op en dansen in grote optochten tussen de praalwagens versierd met bloemen. De muziek is voornamelijk salsa, merengue, enz. Het lijkt wel wat op muziek als "Mambo nr.5", "Schudden" van Def Ryhmz of de Lambada. De vrouwen dragen mooie hoofdtooien en gillen veel met de muziek mee. Ze kunnen goed draaien met hun heupen en schudden met hun billen!!!

Italië.
In Italië dragen de mensen veel maskers; dat zijn van die halve maskers op een stokje. Carnaval wordt daar gevierd met een groot bal, waarop iedereen verkleed komt. Veel mensen verkleden zich als mensen uit de tijd van Napoleon: in van die grote hoepeljurken, en met van die witte pruiken met veel krullen. Het is de bedoeling dat je de hele avond in je rol blijft en niet laat merken wie je echt bent.

Nederland.
In Nederland wordt carnaval vooral in de zuidelijke provincies gevierd. Limburg is daar een goed voorbeeld van. Hier zitten veel mensen bij een carnavalsvereniging, waar ze een groot deel van het jaar druk bezig zijn met de voorbereidingen van carnaval. Ze maken mooie praalwagens, waarop allerlei mooie poppen en andere dingen te zien zijn. Deze worden vaak van papier-maché gemaakt en dat is een heel karwei. Zeker als je je bedenkt dat veel van deze wagens ook nog eens kunnen bewegen. De mensen van deze vereniging mogen dan tijdens de optocht meerijden op meelopen met deze wagen.

Prins.
Iedere vereniging heeft zijn eigen Prins; dat is als het ware de leider van de vereniging. Hij hoort bij de Raad van Elf; 11 mensen die de vereniging besturen. Ieder jaar wordt er een nieuwe Prins gekozen en een Adjudant, een soort van hulp je van de Prins. Een Prins gaat samen met zijn dweilorkest (een band) de café`s langs van zijn woonplaats om daar carnaval te vieren en zijn vereniging te promoten. Vrijwel iedere Prins heeft een eigen feestnummer waaraan hij te herkennen is. Verkleden. In Nederland is het de gewoonte om je te verkleden. De mensen hier willen echt lijken op iets of iemand. Ze verkleden zich dus niet om heel mooi te zijn, met hoofdtooien en veel glitters. Maar ze verkleden zich om lol te hebben en feest te vieren. De meest bekendste kostuums van carnaval zijn die van boef, clown, heks en tovenaar. 3 dagen feest. Met name in het zuiden van Nederland wordt er veel aandacht aan carnaval besteed. De eerste twee dagen van carnaval vallen in het weekend. Maar de derde dag valt op maandag; Rosen Montag. Veel kinderen in het zuiden zijn dan vrij. Maar ook veel kinderen op andere katholieke basisscholen in Nederland zijn dan ook vrij, want carnaval is immers een katholiek feest.

Wat zullen we drinken??? Tja, je snapt wel bierdat als volwassen mensen 3 dagen feest vieren er veel gedronken wordt. Behalve de nodige frisdrank wordt er vooral veel bier gedronken. En van veel bier (of andere alcoholische dranken) kun je erg ziek worden, zo erg zelfs dat je de volgende dag een kater hebt. (hoofdpijn, droge mond en errûg misselijk…) Maar ook daar hebben de Limburgers wat op gevonden. Kijk maar eens op deze site: http://members.home.nl/frasi1/Vastelaovendsrecepteindex.htm Hierop vind je allerlei recepten uit Limburg, maar vooral veel middeltjes tegen een kater. En of die allemaal wel zo lekker zijn….. Ik weet `t niet hoor.

Muziek
Zin om een leuk carnavals muziekje te zingen? Of Misschien wel een ander liedje uit Limburg? Surf dan eens naar deze site: http://www.limburgzingt.nl/ Hier vind je de teksten van vele verschillende liedjes uit Limburg. Begrijp jij ze?