Het leven van een libel.

De paring
Als je twee libellen ziet vliegen die aan elkaar vastzitten dan zou het kunnen dat ze aan het paren zijn. Het mannetje heeft de punt van zijn achterlijf dan achter de kop van het wijfje geplaatst, terwijl zij de punt van haar achterlijf helemaal vooraan op het zijne heeft gezet, daar waar zijn paringsorgaan zit. Dit noemt men ook wel het paringswiel.

paringlibellen paringlibellen1


Na de paring legt het wijfje eitjes. Sommigen laten hun eieren tijdens het vliegen in het water vallen, anderen leggen ze op het land op vochtige aarde of mos. Ook kruipen sommigen in het water en deponeren de eitjes op planten net onder de waterspiegel.
Het duurt vervolgens enkele jaren voordat de larf een libel geworden is. De larf kruipt omhoog uit het water op een rietstengel. Dan spant zij de huid, die op de rug openbreekt. De libel komt tevoorschijn. Pas als haar vleugels helemaal ontplooid en gedroogd zijn, vliegt zij weg. Vervolgens leeft een libel maar een paar maanden. Ze jagen op kleine vliegende insecten. De pophuid van de libel blijft aan de stengel hangen. Misschien vind je er een? 

Libelontpopt. libelontpopt1

De larven van insecten zijn bloeddorstige rovers. Kleine larven eten kleine diertjes zoals watervlooien en andere larven. Grotere larven jagen op pissebedden, kikkervisjes en kleine vissen.

libel libel1

Libellen behoren tot de insecten. Insecten zijn geleedpotigen, ze hebben een harde buitenlaag, Ze bestaan uit drie verschillende delen of ‘leden’, kop, borststuk en achterlijf. . Elk deel kan door middel van spieren bewogen worden. Op de kop hebben ze voelsprieten. Bijna alle insecten hebben een of twee paar vleugels.

Libellen zijn snelle jagers. Ze vliegen snel rond en vangen kleine,vliegende insecten in de lucht.